Berta Mónika

Sinka-Menyhért Mónika

pár- és családterápia
Lépjen velem kapcsolatba

A mindennapi életünkben sokszor előfordul, hogy a minket körülvevő, számunkra fontos személyekkel való kapcsolati egyensúly felborul, konfliktusok, élethelyzeti és kommunikációs nehézségek akadályozzák a kiegyensúlyozott együttélést, legyen szó párkapcsolatról vagy családról. Az élet során számtalan olyan esemény is történik velünk, amik előre láthatóak, várhatóak. Ezek a helyzetek – hiába kiszámíthatóak, – olyan változást hozhatnak az életünkbe, melyekkel nehéz összhangba kerülni.

A terápiás munka első lépése, hogy az érintettekben megfogalmazódik a segítségkérés gondolata. Ugyanakkor előfordul, hogy úgy gondoljuk, az aktuális nehézség nem elég jelentős ahhoz, hogy külső segítséget kérjünk, megosszuk másokkal az aktuális elakadást, kérdéskört, bizonytalanságot.

Szakmai munkám során arra törekszem, hogy a megfelelő bizalmi légkör kialakításával az olykor aprónak tűnő elcsúszások, kérdések is kimondhatóvá váljanak, hogy a közös terápiás munka folyamán az egyéni és társas szükségleteket figyelembe véve tudjunk egy új egyensúlyi állapot kialakításán dolgozni.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a pár- és családterápia célja nem csupán az aktuális helyzet kibogozása, hanem lehetőség nyílik arra, hogy olyan tapasztalatokat sajátítsanak el a részvevők, melyeket a későbbi élethelyzetek során is sikerrel hasznosíthatnak.